A Pálóczi Horváth István Szakképző Iskola és Kollégium immár 85 éve szolgálja Örkény várost a felnövekvő ifjúság oktatásával és nevelésével, szakmai tudást biztosít a dolgozni vágyóknak, és munkaerőt a helyi vállalkozások számára. Az iskola fennállása óta mindig igyekezett alkalmazkodni képzési struktúrájának kialakítása során a munkaerőpiaci igényekhez, azonban az elmúlt évtizedekben az ifjúság képzése került előtérbe.

Iskolánkban már az alapítás óta hagyományosan folyik valamilyen mezőgazdasági képzés, jelenleg növénytermesztési gépüzemeltető, gépkarbantartó végzettséget adó szakképzés. Emellett az 1990-es évek végén az akkori igényekhez alkalmazkodva egy új szakmacsoportban, a vendéglátás-idegenforgalom területén is megkezdte az intézmény a szakemberek képzését. Jelenleg pincér, szakács és vendéglős tanulók elméleti és gyakorlati oktatását biztosítjuk az iskolarendszerű szakképzés keretében.

ph1

Az egyre intenzívebb piaci környezet, a növekvő verseny, a gyors technológiai fejlődés napjainkban egyre specializáltabb tudással rendelkező szakemberek jelenlétét kívánja meg a munkaerőpiacon. A megfelelő munkaerő megtalálása, illetve a meglévő munkaerő szükség szerinti átképzése egy vállalkozás hosszú távú sikertényezője. Ez a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezet az oktatási intézményektől is rugalmas alkalmazkodást követel meg. Az alkalmazkodás pedig ebben az esetben azt a képességet jelenti, miszerint a képzőhely a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően, viszonylag rövid idő alatt képes olyan szakemberek képzésére, akik a vállalkozások keretein belül felmerülő feladatokat szakszerűen és maradéktalanul el tudják látni.

ph2

Iskolánk a Kecskeméti TISZK tagjaként alkalmas arra, hogy – a helyben felmerülő igényeket figyelembe véve – a szakemberek elméleti képzésének, a munkavállalók átképzésének helyet biztosítson, illetve a vendéglátás-idegenforgalom és a mezőgazdaság szakmacsoportba tartozó szakképesítések többségéhez a gyakorlati oktatást is megszervezze. Mindezek mellett – a felmerülő igényektől és a létszámtól függően – szinte bármely képzés elméleti oktatásához helyet tud biztosítani délutáni, esti, illetve hétvégi időpontokban, előzetes egyeztetést követően.

Az elkövetkező években kiemelt célunk az együttműködés, az alkalmazkodás és a rugalmas reagálás kialakítása, fenntartása és fejlesztése annak érdekében, hogy a térség vállalkozóinak megbízható partnerséget, munkavállalói számára pedig használható tudást nyújthassunk – korrekt együttműködés keretében.